TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET
Alueemme kamarit ovat yhdessä hyväksyneet meille kaikille Turvallisemman tilan periaatteet, joita noudatetaan kaikissa Alue A:n tapahtumissa.
KANNUSTAVUUS JA KOHTELIAISUUS
Ole rakentava, ymmärtävä ja reilu, jotta jokainen uskaltaa puhua luontevasti ja avoimesti. Yritämme tiedostaa omat oletuksemme. Suomen Nuorkauppakamareiden alueella A emme tee oletuksia esimerkiksi ihmisten sukupuolesta, seksuaalisuudesta, taustasta, kansallisuudesta tai toimintakyvystä. Anna toisille tilaa, kiinnitä huomiota sanavalintoihisi ja muista nuorkauppakamaritoimintaan osallistuvien moninaisuus.
AVOIMUUS JA ENNAKKOLUULOTTOMUUS
Ollaan avoimia ja otetaan oppimisjärjestönä jokainen vastaantuleva asia ja tilanne mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. Kohtaa uudet aiheet ja henkilöt ennakkoluulottomasti. Erehtyminen ja kysyminen on sallittua.
KUUNTELU JA TILAN ANTAMINEN
Kuunnellaan toisiamme ja ollaan myös eri mieltä rakentavasti. Anna kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen tai halutessaan pitäytyä taustalla.
KUNNIOITUS
Tutustu omiin rajoihisi. Arvosta toisia osallistujia ja heidän kokemuksiaan. Kunnioita jokaisen itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeutta eli oikeutta päättää ja kertoa itse, kuka ja millainen on. Kunnioita toisten rajoja ja ole ystävällinen. Ethän esimerkiksi koske toiseen ilman lupaa.
SYRJINTÄKIELTO
Suomen Nuorkauppakamarin Alue A on syrjinnästä vapaa alue: kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Emme hyväksy homo- ja transfobiaa, seksismiä, rasismia, vamman, terveydentilan tai muun ihmisen ominaisuuden perusteella syrjimistä, häirintää, tai muutoin asiatonta toimintaa. Identiteettejä ja elämäntilanteita on monenlaisia – ei rajata kielenkäytöllä ketään ulos.
PUUTTUMINEN
Mikäli kohtaat väärinkäytöksiä, puutu niihin jokaista osapuolta kuunnellen ja kunnioittaen. Mene häirintää kokevan tueksi ja kerro tekijälle esimerkiksi ”Tuo, mitä teit, ei ole ok.” Jos et voi puuttua tilanteeseen itse, kerro tapahtuneesta tapahtuman järjestäjälle. Jos haluat kertoa asiasta vasta jälkikäteen tai keskustella yhdenvertaisuuteen liittyvästä asiasta, ota yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön.